sobota, 28 maja 2011

EKSPERYMENTY W KUCHNI. esperimenti in cucina

Pare dni temu wzielo mnie na eksperymentowanie w kuchni, mialam ochote na cos slodkiego ale bylo troche za goraco zeby wlaczyc piekarnik wiec wymyslilam sobie:


SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

150 gr zmielonych ciastek
100 gr miekkiego masla 
Zarobic razem i otrzymana masa wylozyc dno foremki
250 gr zmielonego twarogu
125 gr jogurtu naturalnego
160 gr cukru
aromat waniliovy
2 jajka
12 gr zelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki wody

Ubic bialka na sztywna piane ze szczypta soli
utrzec zoltka z cukrem, dodac aromat,twarog i jogurt
dodac zelatyne, ktora zaczyna tezec i piane z bialek.
wlac na baze z ciastek do formy i wstawic do lodowki

Na polewe truskawkowa
okolo 200 gr truskawek
odrobina wody 
cukier wg uznania
zmiksowac i podgotowac
kiedy ostygnie dodac tezejaca zelatyne
6gr rozpuszczone w 0,5 szklanki wody

Eksperyment palce lizac, prezentuje sie tak:
Un paio di giorni fa seguendo la voglia di dolce mi sono messa a fare un po di esperimenti in cucina ma visto che faceva troppo caldo per accendere forno ho deciso di usare il frigo ed è cosi che nata la:

TORTA FREDDA DI RICOTTA E FRAGOLE

150 g di biscotti macinati
100 g di burro ammorbidito
impastare insieme e stendere sul fondo dello stampo,
graffiare con la forchetta

250 g di ricotta di vacca
125 g di yogurt al naturale senza zucchero
130 g di zucchero
1 bustina di vanillina
2 uova
12 g di gelatina sciolta in 0,5 bicchiere d'acqua

Montare le chiare a neve ben ferma con un pizzico di sale
lavorare i tuorli con lo zucchero, aggiungere la ricotta, yogurt
e la vanillina, la gelatina che inizia a rassodarsi e infine albumi
Versare tutto sulla base  e mettere in frigo

Per la glassa 
200 g di fragole circa con un po di acqua e zucchero a piacere
frullare e far bollire un paio di minuti
una volta fredde aggiungere 6 g di gelatina sciolta in 0,5 bicchiere d'acqua 
che inizia a rassodarsi, versare sulla torta e mettere a raffreddare un paio d'ore

E stato un esperimento molto riuscito, si fa in un attimo e si magia bene.



3 komentarze:

  1. o matko !
    no to teraz się ślinię ledwo oczy otworzyłam
    aleś mi narobiła lol
    ja jestem sernikowym maniakiem, jeśli chodzi o jedzenie, bo robić nie umiem :) ale ten przepis nie wygląda za trudno .....

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi sie szybko a je jeszcze szybciej. Przepis nie jest trudny bo sama go sobie wymyslilam w trakcie tworzenia juz tak pare razy udalo mi sie zrobic cos dobrego tylko ze nigdy nie zapisalam skladnikow i potem nie pamietalam proporcji, tym razem w miare jak mieszalam wazylam i zapisywalam wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze, ze to sernki na zimno :) Przynajmniej bede mogla poprobowac, bo zamiast piekarnika mam tylko grill :(

    OdpowiedzUsuń