SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
150 gr zmielonych ciastek
100 gr miekkiego masla
Zarobic razem i otrzymana masa wylozyc dno foremki
250 gr zmielonego twarogu
125 gr jogurtu naturalnego
160 gr cukru
aromat waniliovy
2 jajka
12 gr zelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki wody
Ubic bialka na sztywna piane ze szczypta soli
utrzec zoltka z cukrem, dodac aromat,twarog i jogurt
dodac zelatyne, ktora zaczyna tezec i piane z bialek.
wlac na baze z ciastek do formy i wstawic do lodowki
Na polewe truskawkowa
okolo 200 gr truskawek
odrobina wody
cukier wg uznania
zmiksowac i podgotowac
kiedy ostygnie dodac tezejaca zelatyne
6gr rozpuszczone w 0,5 szklanki wody
Eksperyment palce lizac, prezentuje sie tak:
Un paio di giorni fa seguendo la voglia di dolce mi sono messa a fare un po di esperimenti in cucina ma visto che faceva troppo caldo per accendere forno ho deciso di usare il frigo ed è cosi che nata la:
TORTA FREDDA DI RICOTTA E FRAGOLE
150 g di biscotti macinati
100 g di burro ammorbidito
impastare insieme e stendere sul fondo dello stampo,
graffiare con la forchetta
250 g di ricotta di vacca
125 g di yogurt al naturale senza zucchero
130 g di zucchero
1 bustina di vanillina
2 uova
12 g di gelatina sciolta in 0,5 bicchiere d'acqua
Montare le chiare a neve ben ferma con un pizzico di sale
lavorare i tuorli con lo zucchero, aggiungere la ricotta, yogurt
e la vanillina, la gelatina che inizia a rassodarsi e infine albumi
Versare tutto sulla base e mettere in frigo
Per la glassa
200 g di fragole circa con un po di acqua e zucchero a piacere
frullare e far bollire un paio di minuti
una volta fredde aggiungere 6 g di gelatina sciolta in 0,5 bicchiere d'acqua
che inizia a rassodarsi, versare sulla torta e mettere a raffreddare un paio d'ore
E stato un esperimento molto riuscito, si fa in un attimo e si magia bene.
o matko !
OdpowiedzUsuńno to teraz się ślinię ledwo oczy otworzyłam
aleś mi narobiła lol
ja jestem sernikowym maniakiem, jeśli chodzi o jedzenie, bo robić nie umiem :) ale ten przepis nie wygląda za trudno .....
Robi sie szybko a je jeszcze szybciej. Przepis nie jest trudny bo sama go sobie wymyslilam w trakcie tworzenia juz tak pare razy udalo mi sie zrobic cos dobrego tylko ze nigdy nie zapisalam skladnikow i potem nie pamietalam proporcji, tym razem w miare jak mieszalam wazylam i zapisywalam wszystko.
OdpowiedzUsuńDobrze, ze to sernki na zimno :) Przynajmniej bede mogla poprobowac, bo zamiast piekarnika mam tylko grill :(
OdpowiedzUsuń